Política

L'entorn de Carod es rebel·la contra ICV i qualifica Saura de "fariseu"

Les acusacions directes cap a Josep Lluís Carod-Rovira i Josep Huguet contingudes en el manifest llegit dissabte en la manifestació per Palestina, afegides a la petició que ICV va fer aquest dilluns perquè la Generalitat trenqui les relacions amb Israel per contribuir a l'aïllament internacional del país hebreu han esclatat soterradament dins del govern.

L'entorn de Carod s'ha rebel·lat contra els seus socis ecosocialistes, i aquest dimarts, el senador Carles Bonet, molt proper al vicepresident del govern català, ha acusat Joan Saura de "fariseu" en declaracions a l'AVUI.cat. Bonet s'ha referit a unes jornades amb motiu del dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust –27 de gener–, que van començar aquest dilluns a Barcelona i que ofereixen una multitud d'actes fins a mitjan febrer a tot Catalunya. La programació és organitzada per diverses entitats jueves, el departament de de Saura –a través de la direcció general de Memorial Democràtic– i l'Ajuntament de Barcelona, i el mateix conseller assistirà a diversos dels actes. "Això també s'ha de suspendre, o el conseller pensa complir amb el seus compromisos?", pregunta Bonet amb ironia.

Els actes del 27 de gener són tots organitzats pel departament d'Interior, Relacions Internacionals i Participació, i Saura, que també assistirà altres dies a altres activitats del programa, presidirà al Palau de la Generalitat la taula rodona Exili, deportació i Holocaust: Per què els jueus? Per què els gitanos? Per què els republicans deportats?.

Decisions "solidàries" de govern
El manifest de la protesta de dissabte va retreure a Carod i Huguet els seus viatges recents a Israel, on el vicepresident català es va reunir amb Shimon Peres, president dels hebreus, i el va definir com "un bon amic d'Israel". "Aquestes visites es van fer molt abans de la invasió actual, i parlen d'una visita cultural, amb Peres i a centres universitaris, com si fóssim [ERC] a l'estat major del Tsahal [exèrcit israelià]", es queixa Bonet.

Pel senador, la decisió de fer els dos viatges a Israel va ser presa pel govern "i les decisions del govern són solidàries". "Per tant, Saura i el seu entorn no haurien de retreure'ns ara això igual que nosaltres no estem dient res de la seva limitació de 80km/h als accessos de Barcelona", adverteix.

La petició d'ICV perquè la Generalitat trenqui relacions amb Israel, verbalitzada aquest dilluns pel secretari general de la formació, Joan Herrera, és absurda des del punt de vista de Bonet. "Si no les trenca Egipte, què ha de fer Catalunya, que té un nivell de representació internacional ínfim?", interroga el senador carodista. I conclou que Saura "ha d'aplicar-se per a les relacions amb els seus socis de govern l'imperatiu ètic que diu que el va fer anar a la manifestació de dissabte", en la qual també hi havia tres diputats d'ERC, Joan Ridao, Joan Tardà i Anna Simó.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.